Bekötés kereső

 

Kihirdetésre került a szennyvíztisztító és komposztáló telep építési munkáinak nyertese
2009. július 07. kedd, 06:36
Csabai Lászlóné Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármester asszonya, valamint Mikó Dániel a Nyíregyháza és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási nagyberuházásának projektvezetője 2009. július 3-án rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentették be a FIDIC Sárga Könyves szerződési feltételek szerinti szennyvízprogramhoz tartozó szennyvíztisztító és komposztáló telep építési munkái közbeszerzési eljárásának nyerteseit. Polgármester asszony köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit, s tájékoztatta a megjelenteket a kivitelezők kiválasztásának tényéről. „Hetente fogunk nyertest hirdetni, ígértem korábban, s máris az első nagyon fontos döntés bejelentéséhez érkeztünk”. Mindez ugyan még nem jelent azonnali munkakezdést, de jelzi, hogy immár a kivitelezés, a megvalósítás szakaszába léptünk, nyugtázta örömmel a város első számú vezetője.

Mikó Dániel projektvezető tájékoztatóját ezúttal is a legutóbbi brüsszeli jóváhagyásra utalva kezdte, hiszen már csak ez az utolsó pecsét hiányzott ahhoz, hogy felgyorsulhassanak az események, s a további kezdeményezés, a gyakorlati cselekvés lehetősége végképp a városhoz kerüljön. A nagyberuházás két nagy munkaterületet ölel fel, a szennyvízcsatorna hálózat kiépítését, és a szennyvíztisztítás és kezelés közműveinek a megépítését. Ez utóbbi, az un. FIDIC Sárga Könyves tenderre beérkező ajánlattevők közül sikerült nyertes kivitelezőket választani ezen a napon.

Amint polgármester asszony is utalt rá, a döntés nem jelent azonnali munkakezdést, hívta fel a figyelmet a projektvezető. A meglévő II. számú szennyvíztisztító telep korszerűsítésére és az újonnan létesülő komposztáló telep megépítésére eddig még csak engedélyes tervek álltak rendelkezésre, s most a választott kivitelezőkre vár a feladat, hogy az engedélyes és kiviteli terveket elkészíttessék és engedélyeztessék. A program Bíráló Bizottsága egyébként eredetileg 2009. április 27-re várta az ajánlattételt, de a pályázók a munka összetettségére hivatkozva hosszabbítást kértek, így a borítékbontásra majd csak május 12-én került sor.

A tenderanyag első részére szóló felhívást – amely konkrétan a II. számú szennyvíztisztító telep korszerűsítésére vonatkozik – heten vásárolták meg, s ebből négyen tettek ajánlatot. A bejelentést alig egy órával megelőző döntés a következő eredményt hozta:

A benyújtott négy ajánlatból kettő bizonyult érvényesnek, s abból is a Nyírség Konzorcium (Nyíregyháza, Vécsey út 21.) tette összességében a legkedvezőbb ajánlatot. A konzorcium két tagja, a KE-VIZ 21 Zrt., valamint cégtársa, a sárospataki Zemplénkő Kft. a kedvezőbb ajánlati összeggel – a konzorcium 1.978.352.500 forintot kért a korszerűsítés elvégzéséért – tudott nyerni. 142.781.336 forintot jelölt meg üzemeltetési költségként és 60 hónapos jótállást vállalt. A NYÍR-TÉR Konzorcium tagjai, az EuroAszfalt Kft. és a Kelet-Út Kft. a maguk 2.556.590.000 forintos kivitelezői ajánlatukkal, 122.893.311 forintos éves üzemeltetési költséggel és 60 hónapos jótállással szorultak a második helyre.

A tenderkiírás második részének ajánlati felhívását – amely a komposztálótelep megépítésére vonatkozik – szintén heten vásárolták meg, amelyből öt ajánlat érkezett be. Az öt pályázatból ezúttal is csak kettő bizonyult érvényesnek. A pályázat során kiemelt elvárás volt, hogy az újonnan megépülő komposztáló telep csak korlátozás nélkül forgalomba hozható komposztot állíthat elő, amelyhez a recepturát is megadták az ajánlatkérők. Voltak pályázok, akik ezeket a követelményeket figyelmen kívül hagyták, így a végeredmény ismét a Nyírség Konzorcium javára billentette el a mérleg nyelvét 960.978.162 forintos összeggel. Vele szemben a NYÍR-TÉR Konzorcium ismét egy magasabb, 1.093.519.000 forintos ajánlatott tudott csak letenni az asztalra.

A projektvezető elmondta azt is, hogy a kihirdetés napjától számítva – a közbeszerzési törvény alapján - 8 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy az ajánlattevők közül bárki jogorvoslattal éljen a döntéssel szemben. Amennyiben erre nem kerül sor, július 13-án megköthetik a szerződéseket. Vagyis hozzá lehet fogni a kivitelezési tervek elkészítéséhez és engedélyeztetéséhez, miközben a nyertes már bizonyos előkészítő munkákat (helyszín-előkészítés, bontás stb.) is elvégezhet a területeken. Megtörténhet tehát, hogy 14-én akár munkagépeket is találhatnak a projektgazdák a II. sz. telep helyszínén.

A sajtótájékoztató zárásaként a tájékoztatásért felelős PR és kommunikációs szakértő bemutatta a szennyvízprogram megújult internetes portálját, s szíves figyelmébe ajánlotta a felhasználóknak.

Polgármester asszony zárásképpen hozzáfűzte még az elmondottakhoz, hogy az embereket nyilvánvalóan a szennyvízvezeték létrejötte érdekli jobban, s talán a tisztítótelep ügye kevésbé. De mindenkinek látnia kell, hogy a két terület mennyire szorosan kiegészíti egymást. Persze akik a csatornahálózat leendő kivitelezőire kíváncsiak elsősorban, azoknak se kell már sokáig várniuk. Legkésőbb július 17-ig a FIDIC Piros Könyves tender győztesek személyéről is megszületik a döntés, s mivel a csatornahálózat fektetésére már kész kiviteli tervek állnak rendelkezésre, augusztusban az utcákon akár a munka is megindulhat. Elsőként azokon a területeken vonulnak fel, ahol más közműberuházás, például útépítés vagy buszmegállók építése is vár a csatornára. Csabai Lászlóné nyomatékosan kérte a sajtótól, emlékeztessék a beruházásban érintett, lakástakarék-pénztári tagsággal már rendelkező, vagy a közeljövőben belépő városlakókat, hogy rendezzék időben a rájuk eső érdekeltségi hozzájárulást, mert a saját erő megléte nélkül – amelynek a város és a Nyírségvíz Zrt. hozzájárulásán túl fontos része a lakossági megtakarítás is – az uniós források nem hívhatók le, a kivitelezők nem állíthatóak munkába. 1936 érdekeltségi egység utáni hozzájárulás hiányzik még, s a társulatról eddig tudomást nem vevő ingatlantulajdonosoknak a munkálatok megkezdése után már csak 30 nap áll majd a rendelkezésükre, hogy törvényi kötelezettségüknek eleget tegyenek.